Το 2006 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με σκοπό να παρέχουμε έναν σύγχρονο και ανανεωμένο τρόπο διδασκαλίας στον τομέα των μουσικών οργάνων και των θεωρητικών. Έχοντας αποφοιτήσει από το λεγόμενο κλασικό ωδειακό σύστημα και όντας στην εκπαίδευση για σχεδόν μια επταετία (ιδιαίτερα μαθήματα και ωδεία), θεωρήσαμε ότι έλειπε από το χώρο κάτι πιο φρέσκο και πιο κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Αξιοποιώντας την εμπειρία μας και χρησιμοποιώντας στοιχεία και του κλασικού τρόπου εκπαίδευσης, δημιουργήσαμε τη “ΔΙΕΣΗ”.
Στον ίδιο χώρο κατασκευάστηκε και το Δίεση studio, στοιχείο που αποδεικνύει την σύγχρονη αντίληψη ότι η μουσική εκπαίδευση πρέπει να συμβαδίζει και με τις εξελίξεις στο μουσικοτεχνολογικό τόμεα. Ο σπουδαστής από το ατομικό μάθημα του οργάνου που έχει επιλέξει, περνά στο studio όπου κάνει πρόβες με μουσικά σύνολα και ταυτόχρονα ηχογραφεί τον εαυτό του αποκτώντας μια ρεαλιστική εικόνα του επιπέδου του και άρα μια σαφή οδό βελτίωσης.
Όλα αυτά πριν από 10 χρόνια φάνταζαν περιττά, αλλά όπως αποδείχτηκε όλο και περισσότεροι χώροι μουσικής εκπαίδευσης εναρμονίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι προφανές ότι η ιδέα δεν ήταν αποκλειστικά δική μας. Η ενασχόληση με συγκροτήματα και ομάδες μουσικών για χρόνια αλλά και η πληροφόρηση σχετικά με το τι γίνεται στο εξωτερικό σε διάσημα ιδρύματα μουσικής εκπαίδευσης, ξεδιάλυνε το τοπίο για το πώς πρέπει να γίνει αυτό το βήμα.
Με πολύ ενθουσιασμό και με μια ομάδα δασκάλων που ο καθένας έχει τη δική του ξεχωριστή πορεία στα μουσικά δρώμενα, ολοκληρώσαμε μια δεκαετία δουλειάς και προσφοράς στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ένας μεγάλος αριθμός σπουδαστών ολοκλήρωσε τις σπουδές του μέσω του συστήματος LCM – RGT του University Of West London ενός παγκόσμιου οργανισμού εξετάσεων που πιστοποιεί εκτός από τα κλασικά και τα μοντέρνα όργανα όπως ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, πλήκτρα, μοντέρνο τραγούδι κλπ.
Ταυτόχρονα το studio έγινε ένα σημείο που συγκέντρωσε πολλές μπάντες της περιοχής και όχι μόνο. Στο προβάδικο της “Δίεσης” δούλεψαν και δουλεύουν πολλές και αξιόλογες μπάντες. Όσο αφορά το δισκογραφικό κομμάτι, από το studio βγήκαν δουλειές από group και καλλιτέχνες όπως οι System Decay, Sidestep, ‘Ερωτες Πολεμιστές, Pirates City, Pulse R, Sober On Tuxedos, Bound Affairs, VS Vladimiros, καθώς και πάρα πολλά ντέμο. Συμμετοχές σε δίσκους έκαναν ονόματα όπως οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Κώστας Θωμαϊδης, Αφροδίτη Μάνου, Στάθης Δρογώσης, Κίτρινα Ποδήλατα, Μπάμπης Στόκας, Ελένη Βιτάλη κ.α.
Με τον ίδιο ενθουσιασμό και ακόμα περισσότερη ενέργεια συνεχίζουμε να προσφέρουμε και στις δυο δραστηριότητες μας καινούρια πράγματα και ιδέες, αξιολογούμε και καταγράφουμε την εμπειρία μας ώστε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι, αφουγκραζόμαστε τα ακούσματα και την άποψη κάθε εποχής για να είμαστε μέσα σε αυτήν και τέλος παρ’ ότι η κρίση έχει θεμελιωθεί και μας επηρεάζει όλους, προσπαθούμε να διατηρήσουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών με λογικό και διαχειρίσιμο κόστος.
Προς τα μέσα του Σεπτέμβρη έως τις αρχές Οκτώβρη θα είναι έτοιμος και ο 3ος τομέας υπηρεσιών, ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει τους άλλους δύο αλλά και να μας εισάγει πλέον δυναμικά και στη νέα εποχή του διαδικτύου. Είναι καταφανές ότι όπως ένα συνεχώς αυξανόμενο κομμάτι προϊόντων και υπηρεσιών οδεύει προς το internet, έτσι και η μουσική εκπαίδευση και παραγωγή, δε μπορεί να λείπει. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στα διαδικτυακά μας σημεία,www.diesi.edu.gr, &www.diesistudio.gr καθώς και στις αντίστοιχες σελίδες στο Facebook και θα ενημερωθείτε πρώτοι για αυτό που έρχεται.
* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΓΡΑΜΜΗ” του Γαλατσίου το Σεπτέμβριο του 2016.